Emma ligger bakom idén med Julkassen.

Den här julen valde vi på GLC att ställa in alla julaktiviteter pga. rådande omständigheter med Corona pandemin. Istället väljer vi att stötta Julkassen som hjälper barnfamiljer som har ansträngd ekonomi med matkassar under jul.

Träffa Emma Ivarsson, grundare av Julkassen.

Hej Emma! Hur startades julkassen och hur fick du den här idén?

–          Hej! 2012 kände jag och mina två kompisar att vi ville göra någonting extra. Vi försökte först att skänka julklappar till en insamling men var för sent ute och fann att insamlingen redan var stängd. Vi fick sedan kontakt med en kvinna som hjälpte oss att hitta familjer som var i behov av julmat. År 2013 startade vi vår Facebook sida och sedan dess har vi bara vuxit.

Hur många är ni som jobbar med Julkassen?

–          Jag har arbetat och administrerat Julkassen själv på min fritid sedan 2016. Vänner och familj hjälper också till. Min mamma packar kassarna och förbereder allt på dagarna när jag jobbar.  Tidigare var vi fem personer som handlade all mat men det ändrades med Coronan. Det har ändå gått bra nu då vi håller avstånd och tänker på säkerheten.  I år åker vi ut och levererar tvåhundra matkassar runt Göteborg och dess kranskommuner. Jag har hela hemmet fullt av matvaror nu i dessa dagar.

Vad innehåller Julkassen?

–          Kassarna innehöll från början mat men dom har nu blivit mindre då vi inte handlar lika mycket i Corona tider. Det ligger nu bara ett par varor i men istället för en massa mat ligger det presentkort i kassarna istället så att familjerna själva kan köpa vad de vill ha.

GLC valde att donera till Julkassen i år. Har du sett en ökning i donationer från företag?

–          Ja, i år har vi sett en ökning då företag såsom GLC har börjat sponsra oss. Tidigare har det mest varit privatpersoner som gjorde donationer. Vi kan nu ge julkassar till tvåhundra familjer!

Vad har du för bakgrund?

–          Jag har pluggat till Socionom och jobbar idag inom Socialtjänsten som Fältsekreterare vilket innebär att jag arbetar med ungdomar. Detta har jag gjort på heltid nu under sex års tid. Julkassen gör jag på fritiden.

Vem kan få en julkasse och hur går det till?

–          Det är barnfamiljer som har det svårt ekonomiskt som kan få Julkassen. Man kan anmäla sitt intresse på Julkassens Facebooksida.

Vad är det bästa med att arbeta med Julkassen?

–          Det bästa är att möta alla glada och förväntansfulla barn. Att kunna vara med och bidra så att de får en fin jul med julmat och kanske någon julklapp. Men också att det finns så givmilda och fina människor som vill bidra till detta, genom att skänka en gåva. Det är så mycket kärlek och värme i både besöken med familjerna men också i kommentarerna på Facebooksidan.

Hur kommer du själv att fira jul?

–          Hela min jul kommer att gå åt till att göra detta. Vi kör ut till den 22/12 – sedan är jag ledig.

Tack för pratstunden Emma och lycka till!