Västsvenska GLC (Göteborgs Lastbilcentral) satsar vidare på att elektrifiera sin fordonsflotta. Igår levererades ytterligare lastbilar som drivs helt på el. Dessa båda lastbilar ska driftas för kunden SKF.

(Angered 19 maj 2022)

Lastbilarna kommer att trafikera de interna rutterna på SKF-området i Göteborg. Det blir många kilometer på ett år. Genom investeringen i helelektriska lastbilar visar GLC i handling att man menar allvar med sin hållbarhetsresa.

 • Vi satsar löpande på att vara proaktiva för våra kunder. Vi är glada över att vi har kunder som likt SKF vågar satsa i en tid av omställning, säger Luigi Johannesson affärsområdeschef på GLC.

SKF ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete.

 • Detta ligger helt i linje med vår strategi som vi kallar ”Inteligent and Clean Growth”. Det innebär i praktiken att vi ska leverera hållbara och intelligenta lösningar för våra kunder men vi skall också leva som vi lär och då handlar det om att använda ny teknik, digitalisera och elektrifiera samt minska vår klimatpåverkan inom vår egen verksamhet. Idag är vi redan klimatneutrala inom vår tillverkning här i Göteborg och framåt har vi som mål att vara klimatneutrala längs hela vår värdekedja, inklusive leverantörer och transporter. Detta är ett stort steg i rätt riktning och vi är glada över att GLC, som vi haft ett gott och nära samarbete med i drygt 25 år, är med oss i denna strävan, säger Måns Isacsson, Logistik och transportchef på SKF.

Det enda sättet att från utsidan veta att lastbilarna drivs med el är att läsa bildekoren. I övrigt ser dom ut helt som vanligt.

 • Det är fantastiskt att vi kan leverera en produkt med serieprestanda. Fordonen tillverkas på serielinan i Södertälje och många av komponenterna är samma som i våra fossildrivna lastbilar och här är ju hela drivlinan elektrisk. Fordonen har fina köregenskaper för föraren och ett lågt klimatavtryck, kommaterar Olov Petrén hållbarhetsansvarig region väst på Scania.

Kontakt: Luigi Johannesson, 0722-011888, luigi.johannesson@glc.se

Luigi Johannesson AO-chef GLC

AO-chef GLC

Kort om GLC:

GLC är ett av Västsveriges starkaste transportföretag och har ungefär 350 fordon och 400 personer i verksamheten. GLC arbetar främst inom de mer kvalificerade delarna av transportsektorn; thermo & distribution, anläggning & renhållning, tung- & specialtransporter samt flytt- och magasineringstjänster. Genom GLC får man också tillgång till andra tjänster som till exempel ett stort, modernt och väl placerat kyl- och fryslager och 3PL. Självklart är alla fordon godkända för transporter inom miljözoner, i Sverige och utomlands. Omsättning 1 miljard SEK.

Kort beskrivning kring batterielektriska fordon till GLC och SKF:

 • Första bilen levererad 18/5 har en batteristorlek på 165 kWh (motsvarar ca 16 liter diesel) och en elmotor på 230 kW (motsvarar ca 310 hp). Fordonet laddas över natten på området med en laddare på ca 20 kW effekt.
  • Räckvidd ca 10 mil
  • Den extra fordonsvikten för batterier är ca 700 kg
 • Den andra bilen som kommer levereras kommer ha samma motor men ett större batteri med kapacitet på 300 kWh (motsvarar ca 31 liter diesel) som ger nästan dubbla räckvidden
  • Räckvidd ca 20 mil
  • extra fordonsvikt ca 2 ton
 • I båda fallen använder vi oss av våra ordinarie komponenter så som ram, axlar, hytt etc. det som skiljer är att vi tagit bort förbränningsmotorn och i motortunneln installerat ett batteri med tillhörande styrsystem. De övriga fyra batterierna sitter hängda på ramsida på båda sidor samt i samma upphängningsanordning.
 • Elmotor och den två växlade växellådan sitter som en central drivenhet monterad mellan ramen en liten bit bakom hytt.
 • Ljudbilden kring fordonet upplevs som otroligt tyst, ca 65 db så motsvarande en dammsugare i ljudnivå. Vibrationer från drivlinan är också reducerade till minimala vilket ger föraren en starkt förbättrad arbetsmiljö. (De som varit tidiga och testat vår elektriska lastbil beskriver det ofta som att man kommer hem från skiftet men är fortfarande pigg i huvudet.)