Bengt Johansson

Torsdagen den 25 januari presenterade Göteborgs Spårvägar en fullskalig modell i trä av sin nya spårvagnsmodell M33. Det var GLCs Bengt Johansson som var ansvarig för all logistik för att få hit modellen från Berlin.

 
Bengt Johansson berättar …
– Vårt uppdrag var att projektleda och utföra uppdraget att lossa modellen här i Göteborg. Modellen är helt byggd i trä och det finns inga hjul på den. Modellen var i 2 sektioner som vi satte ihop inne i vagnhallen med millimeterprecision. Vi använde oss av mobilkran, truckar, tungutrustning så som skridskor, domkrafter samt vajerspel för att få in delarna i vagnhallen. All utrustning vi använde kommer från GLC-flytt som är vana att utföra uppdrag av denna kaliber.
 
Om drygt ett år, i maj 2019, börjar de två första riktiga nya spårvagnarna rulla i Göteborg. M33 som den nya modellen heter kommer att byggas i tyska Bautzen och slutmonteras i Österrike. Vagnarna är 33 meter långa, har omkring 75 sittplatser. Max antal passagerare är 230.
Innan de nya spårvagnarna får sitt slutgiltiga godkännande ska de provköras i ett halvår. I slutet av nästa år ska den tredje vagnen levereras och sedan fortsätter leveransen med en vagn varannan vecka tills den fyrtionde och sista är på plats i juni 2021. Bild spårvagn Thomas Johansson